gulasz miesny

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg mięśa wieprzowego np. z szynki ,
  • 30 dag pieczarek, ,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 średnie cebule,,
  • 3 łyżka smalcu,
  • lub oleju ,
  • 1 łyżka mąki, ,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, ,
  • 1 kostka rosołu ,
  • 1 łyżka masła, ,
  • 2 łyzki mąki ,
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany Łaciate ,
  • cukier,,
  • sól i pieprz.,
  • kasza manna do zagęszczenia ,- 1 łyzka

Przygotowanie

Krok 1

1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 2 Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojoną w cienkie plasterki papryką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodac kostkwe rosołowa i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa 3 .Gdy sos jest zbyt wodnisty , mozna dodac łyzke kaszy manny. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować. Podawac z kaszą wedłe smaku , ja polecam kaszę gryczaną:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.