Gulasz tatarski to treściwe, sycące danie, które jest wręcz idealne na chłodne dni. Gulasz rewelacyjny – nie jest bardzo czasochłonny, ale smakuje wyśmienicie!
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
3 cebule kroimy w piórka, a 1 kg łopatki wołowej w kostkę. Mięso podsmażamy na 5 łyżkach smalcu, aż do jego zarumienienia. Następnie przekładamy mięso do garnka.
Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy 8 łyżeczek koncentratu i smażymy. Następnie cebulę dodajemy do mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe.Całość gotujemy przez 70 minut pod przykryciem.
5 ziemniaków i 4 duże ogórki kroimy w słupki. Ziemniaki smażymy na 8 łyżkach oleju.
Ziemniaki i ogórki dodajemy do przygotowanego wywaru mięsnego, dodajemy również przyprawy i gotujemy przez kolejne 20 minut do uzyskania miękkości mięsa i ziemniaków.Gulasz możemy podać ze świeżym pieczywem.
Dodaj komentarz