Gulasz tatarski

Gulasz tatarski to treściwe, sycące danie, które jest wręcz idealne na chłodne dni. Gulasz rewelacyjny – nie jest bardzo czasochłonny, ale smakuje wyśmienicie!

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg łopatki wołowej,
  • - 4 ½ szklanki wody,
  • - 5 ziemniaków,
  • - 3 cebule,
  • - 4 duże kiszone ogórki,
  • - 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • - 2 liście laurowe,
  • - 3 ziela angielskie,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżeczki pieprzu,
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • - 2 łyżeczki soli,
  • - 2 łyżki bazylii,
  • - 5 łyżek smalcu,
  • - 8 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

3 cebule kroimy w piórka, a 1 kg łopatki wołowej w kostkę. Mięso podsmażamy na 5 łyżkach smalcu, aż do jego zarumienienia. Następnie przekładamy mięso do garnka.



Krok 2

Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy 8 łyżeczek koncentratu i smażymy. Następnie cebulę dodajemy do mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe.Całość gotujemy przez 70 minut pod przykryciem.



Krok 3

5 ziemniaków i 4 duże ogórki kroimy w słupki. Ziemniaki smażymy na 8 łyżkach oleju.



Krok 4

Ziemniaki i ogórki dodajemy do przygotowanego wywaru mięsnego, dodajemy również przyprawy i gotujemy przez kolejne 20 minut do uzyskania miękkości mięsa i ziemniaków.Gulasz możemy podać ze świeżym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.