Hiszpańska pomidorowa z grzankami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa:

  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • 200-250 g bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki chili w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Grzanki:

  • 250 g bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g sera Edam Mlekpol plastry

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę wlej na patelnię i rozgrzej. Pokrój cebulę, czosnek i paprykę, a następnie wrzuć na patelnię. Duś przez ok. 3 minuty.



Krok 2

Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Przypraw chili i duś, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodaj bulion.



Krok 3

Bagietkę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Gotuj przez 15 minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszaj.



Krok 4

Drugą bagietkę pokrój na kromki i opiecz na grzanki. Z wierzchu skrop je oliwą, nasmaruj czosnkiem i posyp tartym serem. Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w 180°C. Grzanki posyp chili i podawaj wraz z zupą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.