Indyjskie kotleciki ziemniaczane, aloo tikki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kminu
  • kłącze imbiru (ok. 3 cm)
  • 1 garść kolendry
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 cebule dymki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zetrzeć imbir, posiekać chilli, cebulę, czosnek, natkę kolendry i cebulę. Zeszklić cebulę, czosnek i chilli na patelni. Nieobrane ziemniaki i marchew ugotować, ochłodzić i obrać. Rozgnieść tłuczkiem ziemniaki, pokroić marchew w kostkę, wsypać groch, imbir, warzywa z patelni, kmin, garam masala, natkę kolendry, cebulę i mąkę. Uzyskany farsz podzielić na porcje i formować niewielkie kulki (około 3-4 cm), spłaszczyć ręką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż do uzyskania złotego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.