Jabłecznik z bitą śmietaną

Autor:

Andzia585

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Cukier

Bita śmietana:

  • 0,5 l śmietanki 30% Łaciata,
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier, później żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.



Krok 2

Przygotować foremkę 21x21 cm. Piec 15-20 min.



Krok 3

Tą samą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć upieczony biszkopt.



Krok 4

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, wlać trochę wody i dusić z 10 minut. Dodać 2 galaretki pomarańczowe. Ostudzić. Gdy masa będzie tężeć wyłożyć na biszkopt.



Krok 5

Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Na wierzch zetrzeć czekoladę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.