Jabłkowe cynaderki wieprzowe

Delikatne, mięciutkie nerki wieprzowe duszone w soku jabłkowym z dodatkiem białego wina to danie, którego koniecznie trzeba spróbować. Sprawdzi się idealnie na romantyczną kolację.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 3 jabłka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy trzykrotnie po 30 minut w zimnej wodzie, oczyszczamy je z błonek i żyłek, po czym obgotowujemy we wrzącej wodzie (z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli) ok. 25 minut.



Krok 2

Ostudzone cynaderki kroimy na mniejsze fragmenty i podsmażamy na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i szklimy.



Krok 3

Całość zalewamy winem i sokiem jabłkowym, dusimy około godziny. Dodajemy pokrojone drobno jabłka i dusimy jeszcze 15 minut. Przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.



Wskazówki

Ozdabiamy np. natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.