Jajeczna tortilla po meksykańsku

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • ⅓ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 50 g pieczarek
  • 40 g czerwonej fasoli
  • 1 pomidor
  • 2 plastry sera Gouda Mlekpol
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany Łaciata 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

W miseczce roztrzep jajka z mlekiem i mąką. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną. Smaż przez ok. 2 minuty, a następnie na omlecie ułóż plastry sera. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze ok. 2 minut, na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na palniku.



Krok 2
  1. Na drugiej patelni zeszklij cebulę. Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i także podsmaż. Dodaj także pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz pokrojoną paprykę. Dodaj przyprawy oraz odsączoną fasolę. Wymieszaj.


Krok 3

Placek jajeczny przełóż na duży talerz i wyłóż na niego warzywa. Zawiń w placek i serwuj z kwaśną śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.