Jajka pełne niespodzianek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Składniki na 10 jajek
  • Wydmuszki:
  • 10 dużych jaj do stworzenia wydmuszek (warto przygotować kilka dodatkowych w razie pobicia się ? )
  • olej do natłuszczenia wydmuszek
  • sól
  • Brownie:
  • 1,5 tabliczki (150g) czekolady deserowej pokruszonej
  • 100g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej (np. szymanowskiej)
  • 3 łyżki kakao naturalnego

Przygotowanie

Krok 1

W skorupce każdego jajka nawiercamy ostrożnie otwór. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać dziurki tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka szprycy do ciasta.



Krok 2

Mieszamy środek jajka, tak aby białko połączyło się z żółtkiem (do tego zadania polecamy wykałaczkę) Wylewamy zawartość skorupek, chyba że chcemy ich jeszcze do czegoś użyć!



Krok 3

Płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do solanki (100g soli na litr wody) i pozostawiamy na około 20-30 minut – słona woda powinna wypełnić skorupki. Po tym czasie jeszcze raz, dokładnie płuczemy skorupki w zimnej wodzie. Ustawiamy je otworem do dołu na ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną. Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i potrząsamy, aż całe wnętrze skorupki równomiernie pokryje się tłuszczem. Wylewamy resztki oleju.



Krok 4

Czas na naszą niespodziankę! Roztapiamy na parze czekoladę z masłem, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.



Krok 5

Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffiny, które wcześniej wyłożyliśmy folią aluminiową –wydmuszki muszą stać dziurką do góry. Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta z worka cukierniczego. W każdej skorupce powinno być tyle ciasta, aby sięgało do 3/4 wysokości – to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, „jajko” po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo – ciasto wyleje się na skorupkę.



Krok 6

Pieczemy 15-20 minut w 170-180 stopniach. Wyjmujemy i czekamy, aż ktoś będzie miał ochotę na z wyglądu zwykłe jajko.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.