JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • jaja – 6 szt.
  • wędzona szynka – 8 plasterków
  • tosty – 4 kromki
  • masło – 175 g
  • ocet – 1-2 łyżki
  • musztarda
  • sól jodowana
  • pieprz
  • brązowy cukier – 1 szczypta
  • sok z cytryny – 2-3 łyżeczki
  • szczypiorek – 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.

Masło klarujemy – wkładamy do garnka i na małym ogniu roztapiamy. Gdy z masła wydzieli się biała piana, zbieramy ją łyżką. Masło filtrujemy przez ściereczkę, gazę lub sito.



Krok 2

Rozbijamy 2 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.



Krok 3

Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy.

Tosty smarujemy masłem i opiekamy. Na każdym toście układamy szynkę, jajko i polewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.