Do sosu możemy dodać trochę pikantnego chili, jeśli lubimy śniadanie w bardziej pikantnej odsłonie. Jajka sadzone w pomidorachm, to tak zwana szakszuka. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych.
Danie: Śniadanie
Osób: 2-3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Jeżeli bierzemy świeże pomidory, to je parzymy (we wrzątku) i kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę. Smażymy cebulę i czosnek przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, kapary. Smażymy dalej przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory, kapary i przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 15 minut, aby część soku odparowała.
W sosie robimy wgłębienia i wbijamy po jednym jajku na wgłębienie. Oprószamy lekko pieprzem i solą. Patelnię przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko przez 3 minuty. Białka się zetną, a żółtko pozostanie płynne.
Natkę pietruszki kroimy albo obrywamy listki. Gotowe danie posypujemy natką i podajemy.
Dodaj komentarz