Jajka sadzone w sosie pomidorowym

Do sosu możemy dodać trochę pikantnego chili, jeśli lubimy śniadanie w bardziej pikantnej odsłonie. Jajka sadzone w pomidorachm, to tak zwana szakszuka. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych.

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3-4 jajka
  • - 1 mała cebula
  • - 1 duży ząbek czosnku
  • - 2-3 łyżek oliwy
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 1 puszka pomidorów w całości lub 3 duże pomidory malinowe
  • - 1 łyżka kaparów
  • - 3 suszone pomidory w oliwie
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki cukru
  • - natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Jeżeli bierzemy świeże pomidory, to je parzymy (we wrzątku) i kroimy w kostkę.



Krok 2

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę. Smażymy cebulę i czosnek przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, kapary. Smażymy dalej przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory, kapary i przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 15 minut, aby część soku odparowała.



Krok 3

W sosie robimy wgłębienia i wbijamy po jednym jajku na wgłębienie. Oprószamy lekko pieprzem i solą. Patelnię przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko przez 3 minuty. Białka się zetną, a żółtko pozostanie płynne.



Krok 4 

Natkę pietruszki kroimy albo obrywamy listki. Gotowe danie posypujemy natką i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.