Japońska sałatka z wodorostów

Okazuje się, że warto włączyć wodorosty do codziennej diety nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dla ich wartości zdrowotnych. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Co ważne – składniki odżywcze występujące w wodorostach są bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie wodorostów
  • - sezam
  • - 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Wyciągamy wodorosty z opakowania, są już gotowe do podania. Jeśli mamy tylko suszone wodorosty, to zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Potem odcedzamy i kroimy.



Krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni



Krok 3

Cytrynę myjemy i przekrawamy na pół, wyciskamy sok z obu połówek,wodorostu skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy prażonym sezamem.



Wskazówki

Jeśli mamy tylko suszone wodorosty, to zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Potem odcedzamy i kroimy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.