Okazuje się, że warto włączyć wodorosty do codziennej diety nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dla ich wartości zdrowotnych. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Co ważne – składniki odżywcze występujące w wodorostach są bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wyciągamy wodorosty z opakowania, są już gotowe do podania. Jeśli mamy tylko suszone wodorosty, to zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Potem odcedzamy i kroimy.
Sezam prażymy na suchej patelni
Cytrynę myjemy i przekrawamy na pół, wyciskamy sok z obu połówek,wodorostu skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy prażonym sezamem.
Jeśli mamy tylko suszone wodorosty, to zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Potem odcedzamy i kroimy.
Dodaj komentarz