Jarzębinówka - rozgrzewająca nalewka z jarzębiny

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg owoców jarzębiny (waga bez łodyżek i liści)
  • 1 kg białego cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Owoce jarzębiny, jeśli były wcześniej zmrożone przełóż na sitko (durszlak) i przelej wrzącą wodą.



Krok 2

Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zamieszaj.
Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml wódki. Tak przygotowany słoik zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Raz dziennie delikatnie potrząśnij słoikiem, aby owoce lepiej wymieszały się z płynem i puściły więcej soku.



Krok 3

Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając płyn przez sitko. Pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 (max 4) tygodnie.



Krok 4

Po upływie 3 - 4 tygodni nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedzając ją przez sitko lub gazę.
Dobrze odciśnij aby odzyskać jak najwięcej soku. Oba przygotowane alkohole przemieszaj ze sobą. Przelej do butelek i zamknij je szczelnie. Odstaw na minimum 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce gdzie nalewka dojrzeje.



Wskazówki

Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po jesiennych przymrozkach. W innym wypadku trzeba przemrozić je w  zamrażalniku przez 48 godzin. Dzięki temu pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki z owoców. Pamiętaj aby korzystać tylko z dojrzałych, świeżych owoców, które wcześniej umyj, wysusz i oddziel od łodygi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.