Owoce jarzębiny, jeśli były wcześniej zmrożone przełóż na sitko (durszlak) i przelej wrzącą wodą.
Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zamieszaj.
Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml wódki. Tak przygotowany słoik zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Raz dziennie delikatnie potrząśnij słoikiem, aby owoce lepiej wymieszały się z płynem i puściły więcej soku.
Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając płyn przez sitko. Pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 (max 4) tygodnie.
Po upływie 3 - 4 tygodni nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedzając ją przez sitko lub gazę.
Dobrze odciśnij aby odzyskać jak najwięcej soku. Oba przygotowane alkohole przemieszaj ze sobą. Przelej do butelek i zamknij je szczelnie. Odstaw na minimum 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce gdzie nalewka dojrzeje.
Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po jesiennych przymrozkach. W innym wypadku trzeba przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin. Dzięki temu pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki z owoców. Pamiętaj aby korzystać tylko z dojrzałych, świeżych owoców, które wcześniej umyj, wysusz i oddziel od łodygi.
Dodaj komentarz