Jesienny kociołek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków "sałatkowych"
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 30 dag wędzonego surowego boczku
  • 1 czubata łyżka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżka całych ziaren kminku
  • 3 liście laurowe
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 10 całych ziaren czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obraną cebulę pokrój na grube pół plastry. Boczek pokrój na kostkę o boku 1 cm, kiełbasę na plasterki.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek, smaż minutę, dodaj cebulę, smaż cały czas mieszając, następną minutę. Dodaj kiełbasę i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż lekko się przyrumieni.
Zestaw patelnie z ognia, dodaj paprykę w proszku i kminek, wymieszaj, ponownie postaw na ogniu i smaż przez kolejną minutę.



Krok 3

Ziemniaki przełóż do żeliwnego garnka (możesz też użyć dowolnego naczynia do zapiekania, które ma pokrywkę), dodaj kapustę, liście laurowe, czosnek i ziarna pieprzu.
Dodaj zawartość patelni i bulion, wymieszaj.



Krok 4

Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i trzymaj go tam przez co najmniej 2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.