Kakaowe ciasteczka z marmoladą

Autor:

Śnieżynka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać, posiekać z masłem, dodać śmietanę, 2 żółtka siekając połączyć składniki, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i łożyć do lodówki na 3 godz. Następnie rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Cukier puder utrzeć z białkami i każde ciasteczko posmarować po wierzchu. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu smarować marmoladą i zlepiać po 2 razem.

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 10 dag cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Marmolada

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać, posiekać z masłem, dodać śmietanę, 2 żółtka, siekając połączyć składniki, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godz.



Krok 2

Następnie rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce.



Krok 3

Cukier puder utrzeć z białkami i każde ciasteczko posmarować po wierzchu. Piec w 180°C około 12-15 minut. Po upieczeniu smarować marmoladą i zlepiać po 2 razem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.