Kalafior w cieście

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kalafior
  • 400 ml piwa
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 l oleju
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Kalafior powinien zostać trochę twardy. Odcedzamy i osuszamy.



Krok 2

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.



Krok 3

W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w przygotowanym cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.