Kanapka na ciepło z indykiem

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 4 plasterki sera mozzarella w plastrach Mlekpol
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 chlebki naan
  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche Mlekpol
  • pieprz

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • ½ łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli alpejskiej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę. Do miski przeciśnij czosnek, dodaj jogurt i koncentrat pomidorowy. Dodaj też wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw papryką i pieprzem cayenne. Dodaj sól i mielone ziele angielskie, a potem jeszcze raz wymieszaj.



Krok 2

Mięso z indyka pokrój w paseczki i zamarynuj w jogurcie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Plastry mozzarelli pokrój w cienkie paski i posyp nią kurczaka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 8-10 min.



Krok 3

Cebulę czerwoną posiekaj w piórka. Pomidora pokrój w plasterki. Na suchej patelni podgrzej chlebki naan.



Krok 4

Chlebki rozkrój w połowie, włóż do środka sałatę i posmaruj wnętrze dipem. Następnie włóż do środka pomidory, cebulę i mięso.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.