Kapusta z grochem

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 150 g grochu łuskanego połówki żółtego
  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1/2 kostki bulionowej jarzynowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1 - dzień wcześniej

Groch zalać litrem zimnej wody i odstawić na całą noc do namoczenia.



Krok 2 - następnego dnia

Przełożyć do garnka, w razie potrzeby wlać więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch i zagotować. Zebrać pianę, następnie dodać kostkę bulionową, wymieszać i ponownie zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby, przykryć i gotować przez ok. 30 minut lub do miękkości, co jakiś czas mieszając. Otworzyć garnek i odparować. Groch może się częściowo rozgotować.



Krok 3

Drobno posiekaną kapustę, w razie potrzeby przepłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna., przełożyć do czystego garnka, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać i uzupełnić wodę w razie potrzeby. Na koniec odparować resztę płynu.



Krok 4

Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażać przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać groch, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.