Groch zalać litrem zimnej wody i odstawić na całą noc do namoczenia.
Przełożyć do garnka, w razie potrzeby wlać więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch i zagotować. Zebrać pianę, następnie dodać kostkę bulionową, wymieszać i ponownie zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby, przykryć i gotować przez ok. 30 minut lub do miękkości, co jakiś czas mieszając. Otworzyć garnek i odparować. Groch może się częściowo rozgotować.
Drobno posiekaną kapustę, w razie potrzeby przepłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna., przełożyć do czystego garnka, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać i uzupełnić wodę w razie potrzeby. Na koniec odparować resztę płynu.
Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażać przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać groch, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut.
Dodaj komentarz