Dzień wcześniej groch zalej litrem zimnej wody i odstaw na całą noc do namoczenia.
Namoczony groch przełóż do garnka, w razie potrzeby wlej więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch. Zagotuj. Zbierz pianę, następnie dodaj kostkę bulionową, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą do smaku, przykryj i gotuj przez ok. 30 minut lub do miękkości. Od czasu do czasu mieszaj. Otwórz garnek i odparuj z niego wodę. Groch może się częściowo rozgotować.
Drobno posiekaną kapustę w razie potrzeby przepłucz na sitku, jeśli jest bardzo kwaśna. Włóż do czystego garnka, podlej małą ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. W czasie gotowania 2 - 3 razy zamieszaj i uzupełnij wodę w razie potrzeby. Na koniec odparuj resztę płynu.
Na dużą patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażaj przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodaj kapustę i mieszaj. Smaż przez około 10 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj groch, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz