Kapusta z grochem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g grochu łuskanego połówki żółtego
  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1/2 kostki bulionowej jarzynowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1 - dzień wcześniej

Dzień wcześniej groch zalej litrem zimnej wody i odstaw na całą noc do namoczenia.



Krok 2

Namoczony groch przełóż do garnka, w razie potrzeby wlej więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch. Zagotuj. Zbierz pianę, następnie dodaj kostkę bulionową, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą do smaku, przykryj i gotuj przez ok. 30 minut lub do miękkości. Od czasu do czasu mieszaj. Otwórz garnek i odparuj z niego wodę. Groch może się częściowo rozgotować.



Krok 3

Drobno posiekaną kapustę w razie potrzeby przepłucz na sitku, jeśli jest bardzo kwaśna. Włóż do czystego garnka, podlej małą ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. W czasie gotowania 2 - 3 razy zamieszaj i uzupełnij wodę w razie potrzeby. Na koniec odparuj resztę płynu.



Krok 4

Na dużą patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażaj przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodaj kapustę i mieszaj. Smaż przez około 10 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj groch, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.