Karkówka na czerwono to potrawa niezwykle smaczna, polecana szczególnie jako danie obiadowe. Nadaje się również jako danie na przyjęcia i inne ważne okoliczności. Łatwa w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Karkówkę kroimy w paski długości ok. 10 cm i szerokości 5 cm.
Dokładnie mieszamy ze sobą sherry, ketchup, sos sojowy, miód, drobno posiekany czosnek i przyprawę do mięsa.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 3,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Mięso pieczemy przez 45 minut w piekarniku, co jakiś czas polewając je marynatą. Danie możemy podawać na zimno. Możemy podawać z pomidorami.
Dodaj komentarz