Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

Sezon grillowy w pełni, więc śpieszymy z kolejną dawką inspiracji na dania z grilla. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej wymaga całonocnego marynowania, ale efekt jest tego wart w stu procentach - pyszna, krucha wieprzowina w słodko-pikantnej glazurze to spełnienie marzeń każdego miłośnika mięsa.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry. Delikatnie rozdrobnij tłuczkiem.



Krok 2

Czosnek obierz i przekrój na pół.



Krok 3

W miseczce wymieszaj składniki marynaty: miód, musztardę, sok z cytryny, czosnek i przełamany na pół rozmaryn.



Krok 4

Plastry karkówki przełóż do miski i dokładnie natrzyj je marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do zamarynowania, najlepiej na całą noc.



Krok 5

Przed grillowaniem ogrzej mięso do temperatury pokojowej i wyciągnij czosnek z marynaty. Grilluj po ok. 10 minut z obu stron. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.