Bardzo smaczna i zdrowa potrawa, która sprawdzi się zarówno przy zwykłym, rodzinnym obiedzie, jak również jako element przyjęcia dla większej grupy osób. Danie jest proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Karpia czyścimy, płuczemy i suszymy. Skórę nacinamy delikatnie w kilku miejscach. Solimy rybę od środka i na zewnątrz. Nastawiamy piekarnik na 200ºC.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i śmietankę Łaciatą. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i białe wino.
Karpia nadziewamy ⅔ otrzymanej masy. Spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie.
Pieczemy rybę w gorącym piekarniku, aż do miękkości. Upieczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i pozostałą częścią pieczarek.
Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.
Dodaj komentarz