Karp smażony na maśle

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 świeży karp o wadze ok. 1,5 -2 kg
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Karpia opłucz w zimnej wodzie, odetnij ogon i głowę. Zeskrob łuski. Przepłucz rybę ponownie i dokładnie osusz. Pokrój karpia w dzwonka o grubości ok 2 cm, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący dodaj masło. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, strzep nadmiar i układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż około 5 minut z każdej strony na złocisty kolor. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła.



Krok 3

Usmażone kawałki ryby przełóż na talerz i skrop cytryną, podawaj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Żeby ryba się nie przypaliła, ani nie rozpadła, warto wyłożyć patelnię papierem do pieczenia przed smażeniem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.