Smaczna i prosta potrawa. Zachęcająca prostotą wykonania. Niepowtarzalny smak zasmażanej kapusty w zestawieniu z rybą pozostaje na długo i dlatego chętnie sięga się po to danie kolejny raz. Łączy walory smakowe z właściwościami zdrowotnymi - dobre białko, witaminy i mikroelementy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Karpia czyścimy, myjemy i kroimy na porcje. Oddzielamy mięso od dużych ości kręgosłupa i żeber. Gotowe płaty nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kiszoną kapustę drobno siekamy i dusimy na oleju ok. 20 minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym na dno wkladamy połowę duszonej kapusty, a na nią karpia skropionego olejem. Przykrywamy pozostałą częścią kiszonej kapusty. Zamiast naczynia żaroodpornego możemy wykorzystać woreczki spożywcze do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 min. Posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj komentarz