Karpatka

Autor:

Iwa90

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 litra mleka Łaciate,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Ciasto

Zagotuj wodę z masłem. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i mieszaj do połączenia się składników. Pozostaw do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodawaj po 1 jajku i miksuj. Na koniec dodaj proszek i zmiksuj. Powstałe ciasto podziel na 2 części. Przełóż do 2 blaszek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180st C.



Masa

Odlej ok pół szklanki mleka. Do większej części mleka dodaj cukry waniliowe, a w pół szklanki mleka rozmieszaj mąki. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodaj rozmieszane mąki i chwilę gotuj do zgęstnienia. Powstały budyń pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masłu utrzyj z cukrem pudrem i żółtkiem, dodaj chłodny budyń i dokładnie zmiksuj do połączenia składników.



Przełożenie

Wyłóż całą masę na ciasto i przełóż kolejnym. Ciasto posyp cukrem pudrem



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.