karpatka z malinowa wkładka

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1. Ciasto parzone:,
  • 5 srednich jajek,
  • około 125 g miękiego masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • ,
  • 2. Krem:,
  • ,
  • 3 szklanki mleka,
  • 300 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier z prawdziwa wanilią,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • ,
  • 3 Wkładka malinowa:,
  • okolo 250 g malin,
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym,
  • oraz,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1 W garnku rozptopic masło z woda , zagotować, dodac mąkę i mieszać energicznie drewniana łyżką na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło .Wystudzić. Do zimnej masy dodac proszek do pieczenia i sól oraz dodawac jajka miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę natłuścic i wyłożyć połowe ciasta .. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Z druga połowa ciasta zrobic tak samo.Wystudzić. 2. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki, odstawic do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając. 3. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody i odstawic do wystudzenia,potem wsypać opłukane, osuszone maliny i delikatnie wymieszac. Odstawić az wkładka zacznie teżęć. . Na połowie ciasta parzonego rozprowadzic połowe kremu a nastepnie wyłożyć tężejąca wkąłdke z malinami i odstawić żeby całkiem zastygły. Na stezała mase z malinami wyłozyc resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Ciasto schłodzic w lodówce conajmniej kilka godzin. Przed podaniem wierzch oprószyc cukrem pudrem. SMACZNEGO:)



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.