Kasza gryczana z burakami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na kaszę

  • buraki - 2 szt,
  • kasza gryczana - 250 g,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • cebula - 1 szt,
  • sok z cytryny - 1 łyżka,
  • sól i pieprz,
  • olej - 3 łyżki,
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę wysypać na suchą patelnię, mieszając przesmażyć przez ok. 4 minuty. Następnie przełożyć kaszę do rondla, wlać pół litra gotowanej wody, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu. Cebulę i ząbki czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić cebulę na patelnię z olejem, przesmażyć na złoty kolor, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Buraki zalać wodą, osolić, gotować do miękkości, ostudzić. Obrać buraki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać kaszę z burakami i pozostałymi składnikami. Podawać zaraz po przygotowaniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.