2 ząbki czosnku rozgniatamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na nim czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Do garnka dodajemy suchy pęczak. Chwile podsmażamy i podlewamy kaszę wodą. Często mieszamy, aby się nie przypaliło.
Pół imbiru kroimy w cienkie plasterki. Marchew i seler kroimy w kostkę. Do drugiego garnka wkładamy 50 g masła, odrobinę wody i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści wrzucamy pokrojony pokrojone warzywa. Mieszamy razem i gotujemy przez ok. 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do smaku sól i biały pieprz.
Do garnka z pęczakiem przedkładamy warzywa z masłem. Dodajemy suszone, pokrojone na ćwiartki, śliwki, orzechy i trochę miodu. Całość doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z połowy cytryny i niewielką ilością otartej skórki z cytryny.
Dodaj komentarz