Kasza pęczak z orzechami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g suchej kaszy pęczak
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • 1/2 imbiru
  • 200 g marchewki
  • 200 g selera (korzeń)
  • 50 g masła Łaciate
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 100 g suszonych śliwek, ćwiartki
  • 80 g orzechów włoskich
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie

Krok 1

2 ząbki czosnku rozgniatamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na nim czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Do garnka dodajemy suchy pęczak. Chwile podsmażamy i podlewamy kaszę wodą. Często mieszamy, aby się nie przypaliło.



Krok 2

Pół imbiru kroimy w cienkie plasterki. Marchew i seler kroimy w kostkę. Do drugiego garnka wkładamy 50 g masła, odrobinę wody i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści wrzucamy pokrojony pokrojone warzywa. Mieszamy razem i gotujemy przez ok. 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do smaku sól i biały pieprz.



Krok 3

Do garnka z pęczakiem przedkładamy warzywa z masłem. Dodajemy suszone, pokrojone na ćwiartki, śliwki, orzechy i trochę miodu. Całość doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z połowy cytryny i niewielką ilością otartej skórki z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.