Kawa po kozacku

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 70-100 g drobnoziarnistego kandyzowanego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina
  • 50 g kawy rozpuszczalnej lub mocnego espresso
  • 4 gwiazdki anyżu

Przygotowanie

Krok 1

Czerwone wino podgrzewamy, dodajemy 70 g cukru kandyzowanego i przyprawę do grzanego wina. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.



Krok 2

Z kawy rozpuszczalnej przygotowujemy 500 ml mocnej kawy.



Krok 3

Czerwone wino podgrzewamy ponownie i przelewamy przez sitko do 4 szklanek lub kubków. Dolewamy kawę i dekorujemy gwiazdkami anyżu. Podajemy pozostały cukier kandyzowany do posłodzenia według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.