Kawa z imbirem

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 korzeń imbiru
  • 30g kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 2 szt. kandyzowanego imbiru
  • 80 ml likieru kremowego z whisky
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut.



Krok 2

Wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietanę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy.



Krok 3

Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietanką i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy natychmiast z cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.