Kimchi

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,2 kg kapusty pekińskiej
  • 50 g soli
  • 25 g korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 4 cebule dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Krok 1

Głąb kapusty pekińskiej odetnij. Kapustę podziel na liście i umyj. Odsącz i porwij na duże kawałki. Przełóż do dużej miski i dodaj 40 g soli rozpuszczone w litrze wody. Przykryj talerzem i obciąż go. Odstaw na 7 godzin.



Krok 2

W tym czasie obracaj co jakiś czas kapustę w zalewie. Następnie odcedź ją na sicie, przełóż do miski. Zalej świeżą wodą i mocz przez 5 minut.



Krok 3

Obierz imbir oraz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z cukrem i chili. Dymki oczyść i pokrój w krążki. Dodaj z sosem sojowym do naszej mieszanki.



Krok 4

Następnie kapustę ponownie odcedź i dobrze osącz, a potem połącz z mieszanką składników. Układaj warstwami w czystym słoiku.

1,5 łyżeczki soli rozpuść w 3 szklankach wody i wlej do kapusty. Kilkakrotnie uderzaj w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciąż tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik okryj kawałkiem ręcznika papierowego i przykryj pokrywką. Odstaw do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 4 dni.



Krok 5

Po tym czasie spróbuj kimchi i jeśli smak Ci odpowiada, wstaw słoik do lodówki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.