Klasyczny sos tatarski

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 jajka
  • 5 sztuk ogórków kiszonych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Jajka gotować na twardo przez około 10 minut w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Posiekać drobno.



Krok 2

Ogórki odcisnąć z zalewy i bardzo drobno posiekać.



Krok 3

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.



Krok 4

Majonez, musztardę i jogurt wymieszać w miseczce.



Krok 5

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 6

Dodać wcześniej posiekane składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Odstawić do przegryzienia w lodówce na co najmniej 2h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.