Azjatyckie klopsiki w sosie na bazie mleczka kokosowego i czerwonej pasty curry to idealna propozycja dla tych, których znudziły już klasyczne pulpety w sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, bardzo oryginalne w smaku. Jeśli chcemy, do sosu możemy dodać dowolne warzywa.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Szalotkę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, bułkę tartą, sok z limonki i jajko. Wyrobić dłonią. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Z masy uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć klopsiki i obsmażyć z każdej strony. Zdjąć na talerz.
Na patelnię po klopsikach włożyć pastę curry, koncentrat pomidorowy i kolendrę. Chwilę razem smażyć. Wlać odrobinę mleka kokosowego (około 80 ml) i dobrze rozpuścić w nim pastę curry. Następnie wlać pozostałe mleko kokosowe i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać sok z limonki, startą skórkę oraz doprawić sos solą.
Do sosu curry włożyć klopsiki, patelnię przykryć przykrywką i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotować bez pokrywki.
Klopsiki przełożyć na talerze i serwować z ryżem oraz natką pietruszki lub kolendrą.
Dodaj komentarz