Danie: Podwieczorek, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć z wody i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do miski wsypać obie mąki, połączyć z zimnymi ziemniakami. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło i szybko zagnieść ciasto.
Tak przygotowane ciasto podzielić, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.
Gruszki obrać, usunąć gniazda z nasionami, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
Zawinąć farsz i bardzo dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę, dodać soli, włożyć knedle i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Dodaj komentarz