Knedle z ricottą i śliwkami z cynamonem

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • - 300 g ricotty
  • - 100 g śliwek węgierek
  • - 100 g masła
  • - 1 szklanka mąki pszennej
  • - kostki cukru
  • - cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i pozostawić do wystygnięcia. Następnie zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Utłuczone ziemniaki łączymy z ricottą, jajkami, przesianą mąką pszenną i odrobiną cynamonu. Krótką chwilę mieszamy składniki.



Krok 2

Pestki rozcinamy w pół i pozbywamy się pestki. W jej miejsce wkładamy kostkę cukru i odrobinę cynamonu. Przed formowaniem knedli warto oprószyć dłonie mąką aby ciasto nie przywierało do rąk. Oblepiamy śliwkę ciastem formując sporą kulę. Dokładnie sprawdzamy czy ciasto zalepiło owoc, tak aby nie było go widać.



Krok 3

W dużym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Knedle wrzucamy do gotującej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Podajemy z masłem roztopionym z cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.