Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i pozostawić do wystygnięcia. Następnie zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Utłuczone ziemniaki łączymy z ricottą, jajkami, przesianą mąką pszenną i odrobiną cynamonu. Krótką chwilę mieszamy składniki.
Pestki rozcinamy w pół i pozbywamy się pestki. W jej miejsce wkładamy kostkę cukru i odrobinę cynamonu. Przed formowaniem knedli warto oprószyć dłonie mąką aby ciasto nie przywierało do rąk. Oblepiamy śliwkę ciastem formując sporą kulę. Dokładnie sprawdzamy czy ciasto zalepiło owoc, tak aby nie było go widać.
W dużym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Knedle wrzucamy do gotującej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Podajemy z masłem roztopionym z cynamonem.
Dodaj komentarz