Kokosowy pudding chia z wiśniami

Kokosowy pudding chia z wiśniami może stanowić zarówno śniadanie, jak i deser czy podwieczorek. Jest zdrowy i sycący, a ponadto nie zawiera glutenu ani laktozy. W przepisie wykorzystać można wiśnie świeże lub mrożone - w zależności od sezonu.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 ml mleka Łaciate,
  • - 6 łyżek nasion chia,
  • - 250 g wydrylowanych wiśni,
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • - 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • - 2 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie

Krok 1

Nasiona chia wymieszać dokładnie z mlekiem. Rozlać do dwóch szklanek, słoików lub pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.



Krok 2

Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Zlać trochę soku i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlać do wiśni, ciągle mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

Gdy wiśnie będą już letnie, przełożyć je na nasiona chia. Wstawić ponownie do lodówki i schłodzić przez godzinę lub najlepiej przez całą noc.



Krok 4

Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.