Koktajl dyniowy

Oryginalny koktajl z pieczonej dyni. Idealna propozycja na jesień.

Danie: Śniadanie, Napoje

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Śniadanie, Napoje

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni (waga ze skórą i pestkami)
  • około 400-500 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżego imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Dynię kroimy i usuwamy pestki. Kroimy ją na kawałki. Posypujemy kawałki cynamonem i gałką muszkatołową. Następnie wkładamy dynię na blaszkę do pieczenia i umieszczamy ją w piekarniku. Pieczemy przez około 40-50 minut.



Krok 3

Gdy dynia będzie gotowa, lekko ją studzimy. Następnie obieramy kawałki dyni ze skóry. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.



Krok 4

Dynię, imbir oraz cukier miksujemy. Mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy do zmiksowanych wcześniej składników. Całość mieszamy i podajemy. Możesz udekorować dodatkowo cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.