Koktajl z krewetek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • krewetki – 10 szt.
  • awokado – 1 szt.
  • grejpfrut – 1 szt.
  • majonez – 2,5 łyżki
  • keczup – 1 łyżka
  • limonka – 1 szt.
  • wino białe – 100 ml
  • mieszanka sałat – 170 g
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Łączymy ketchup z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.

Do gotującej się wody dodajemy sok z ćwiartki limonki, doprawiamy solą, a następnie dolewamy wino i wrzucamy krewetki. Gotujemy do uzyskania różowego koloru krewetek.



Krok 2

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i pozbawiamy je skóry. Miąższ kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i wycinamy filety oraz wyciskamy sok. Krewetki doprawiamy sokiem z grejpfruta i limonki.



Krok 3

Myjemy sałatę i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Do krewetek dodajemy sos i też dokładnie mieszamy. W kieliszkach układamy sałatę, następnie krewetki i awokado. Dekorujemy filetami grejpfruta oraz listkami świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.