Składniki

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 200 g cukru
  • 600 ml wody
  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie

Jarzębinę przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut.
Po tym czasie odsącz ją z wody. W międzyczasie przygotuj syrop: 600 ml wody zagotuj, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Do gotującego się syropu przełóż owoce jarzębiny, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, zamieszaj. Gorący dżem przełóż do zupełnie czystych, wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw nakrętką do dołu a następnie przykryj kocem, żeby powoli stygły.
Gotowe!



Wskazówka

Aby jarzębina była mniej cierpka, należy ją wcześniej zamrozić. Umyte i wysuszone owoce jarzębiny wstaw do zamrażarki na 48 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.