Korzenne cukierki z dyni

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 szklanka wody
  • 12 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny

Do obtoczenia:

  • skrobia kukurydziana
  • łyżka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie

Krok 1

Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu wrzuć do garnka i zacznij gotować. Kiedy dynia już zmięknie, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystygnięcia.



Krok 2

Powtarzaj tą czynność do całkowitego odparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa będzie stawać się coraz gęstsza. Im bardziej gęsta, tym częściej musimy mieszać, aby zapobiec jej przypaleniu.



Krok 3

Dłońmi formuj cukierki, a potem obtocz je wszystkie w skrobi kukurydzianej wymieszanej z cynamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.