Kotleciki tuńczykowe

Zdrowe, pożywne i szybkie danie dla każdego. Idealne na obiad, podane z ziemniakami i surówką. Rewelacyjnie sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do bułki.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 20 sztuk krakersów
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szklanki bułki tartej do obtoczenia

Przygotowanie

Krok 1

Krakersy umieszczamy w woreczku foliowym i rozkruszamy wałkiem do ciasta, a następnie wsypujemy do miski i dodajemy lekko odsączonego tuńczyka. Cebulę siekamy i dodajemy do masy.



Krok 2

Wbijamy jajko, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy jednolitą masę.



Krok 3

Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron po 4 minuty.



Krok 4

Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczywa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.