Kotleciki z kurczaka w śmietance

Doskonałe, delikatne i smaczne danie obiadowe. Bez wątpienia zasmakuje wszystkim domownikom.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki mąki
  • Rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Piersi kurczaka kroimy w poprzek tworząc z każdej 4 kotlety. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z obu stron.



Krok 2

Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy wino i bulion. Doprawiamy pieprzem i solą.



Krok 3

Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w plasterki, mieszamy ze śmietanką Łaciatą i dodajemy do naczynia z mięsem.



Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut. Podajemy udekorowane rozmarynem.



Wskazówki

Danie możemy podać np. z ziemniakami. Zamiast pieczarek możemy dodać inne ulubione grzyby.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.