Kotlety drobiowe a'la pizza

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 400 g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 plastrów sera Salami Mlekpol bez laktozy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 średnie jajka
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą do kotletów, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.



Krok 2

Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem, tak aby były jednolite. Do drugiej miski wsyp mąkę.



Krok 3

Mięso podziel na 8 części i uformuj z nich kotlety. Zanurz je w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron. Gotowe kotlety odstaw do wystudzenia.



Krok 4

Patelnię, na której smażyły się kotlety, przetrzyj ręcznikiem papierowym, aby usunąć przypalone resztki mąki. Następnie rozgrzej na niej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz przecier pomidorowy. Zamieszaj, dodaj oregano, łyżeczkę cukru, mieloną paprykę oraz bazylię i duś przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje. Przełóż sos do miski i przestudź.



Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę sosu pomidorowego, na nim ułóż kotlety. Na każdym kotlecie i na całym wierzchu dania porozkładaj plastry sera i rozsmaruj na nim resztę sosu. Wstaw do gorącego piekarnika na najwyższą półkę (uważaj, aby ser nie dotknął grzałki) i piecz przez ok. 10 minut, aż ser wyraźnie się zarumieni i zacznie się rozpływać.



Krok 6

Gotowe kotlety wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby przestygły. Przed podaniem możesz posypać je świeżo posiekaną natkę pietruszki lub liśćmi bazylii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.