Mięso mielone przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą do kotletów, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.
Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem, tak aby były jednolite. Do drugiej miski wsyp mąkę.
Mięso podziel na 8 części i uformuj z nich kotlety. Zanurz je w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z dwóch stron. Gotowe kotlety odstaw do wystudzenia.
Patelnię, na której smażyły się kotlety, przetrzyj ręcznikiem papierowym, aby usunąć przypalone resztki mąki. Następnie rozgrzej na niej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz przecier pomidorowy. Zamieszaj, dodaj oregano, łyżeczkę cukru, mieloną paprykę oraz bazylię i duś przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje. Przełóż sos do miski i przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę sosu pomidorowego, na nim ułóż kotlety. Na każdym kotlecie i na całym wierzchu dania porozkładaj plastry sera i rozsmaruj na nim resztę sosu. Wstaw do gorącego piekarnika na najwyższą półkę (uważaj, aby ser nie dotknął grzałki) i piecz przez ok. 10 minut, aż ser wyraźnie się zarumieni i zacznie się rozpływać.
Gotowe kotlety wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby przestygły. Przed podaniem możesz posypać je świeżo posiekaną natkę pietruszki lub liśćmi bazylii. Smacznego!
Dodaj komentarz