Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, ułożyć na sitku na 15 minut, gdy puści sok opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować odrobiną oliwy i włożyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Piec po 2-3 minuty z jednej strony, ostudzić.
Paprykę bez nasion i cebulę pokropić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać paprykę, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przygotowane mięso ułożyć plastry bakłażana i paprykę, złożyć na pół, brzegi spiąć wykałaczkami lub zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Dodaj komentarz