Kotlety wołowe z żółtym serem i pieczarkami

Idealne jako danie główne dla całej rodziny. Szybkie i proste w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 małe jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ marchewki
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 2 puszki pomidorów krojonych

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy cebulę i marchewkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki kroimy. Wołowe mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkami, przyprawami, marchewką, cebulą, natką pietruszki i czosnkiem.



Krok 2

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podobnie postępujemy z serem i papryką. Całość mieszamy.



Krok 3

Formujemy kulki z mięsa. W środku robimy dołek i umieszczamy łyżkę pieczarek z serem i papryką. Całość lekko spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce.



Krok 4

Kotleciki pieczemy przez ok. 30 minut w 180 °C. Pomidory z puszki podgrzewamy na pateli, dusimy przez około 10 minut i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie polewamy gotowym sosem upieczone kotleciki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.