Idealne jako danie główne dla całej rodziny. Szybkie i proste w wykonaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy cebulę i marchewkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki kroimy. Wołowe mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkami, przyprawami, marchewką, cebulą, natką pietruszki i czosnkiem.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podobnie postępujemy z serem i papryką. Całość mieszamy.
Formujemy kulki z mięsa. W środku robimy dołek i umieszczamy łyżkę pieczarek z serem i papryką. Całość lekko spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce.
Kotleciki pieczemy przez ok. 30 minut w 180 °C. Pomidory z puszki podgrzewamy na pateli, dusimy przez około 10 minut i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie polewamy gotowym sosem upieczone kotleciki.
Dodaj komentarz