Polenta to włoski dodatek do mięs, który powstaje z gotowanej kaszy kukurydzianej. Występuje w odmianie żółtej, czarnej oraz białej. Ma konsystencję papki. Jagnięcina w polencie to danie warte uwagi.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Do kotletów jagnięcych dodajemy sól, pieprz, oliwę i rozmaryn. Posypujemy skórką z cytryny. Kotlety dajemy do naczynia razem z drobno posiekanym czosnkiem. Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 4 minuty z każdej strony.
Kaszkę gotujemy zgodnie z instrukcją, aż do uzyskania miękkości. Po ugotowaniu dodajemy masło i parmezan, dolewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy. Do uzyskania lepszego smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy polentą.
Podajemy z plasterkami ziemniaków pieczonych. Potrawę dekorujemy rozmarynem.
Dodaj komentarz