Kotlety z jagnięciny w polencie

Polenta to włoski dodatek do mięs, który powstaje z gotowanej kaszy kukurydzianej. Występuje w odmianie żółtej, czarnej oraz białej. Ma konsystencję papki. Jagnięcina w polencie to danie warte uwagi.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kotlety jagnięce
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka rozmarynu
  • - 1/2 cytryny
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ziemniaki pieczone

Polenta:

  • - 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • - 3 łyżki parmezanu
  • - 1 i 1/2 szklanki wody
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Do kotletów jagnięcych dodajemy sól, pieprz, oliwę i rozmaryn. Posypujemy skórką z cytryny. Kotlety dajemy do naczynia razem z drobno posiekanym czosnkiem. Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 2

Całość odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 4 minuty z każdej strony.



Krok 3

Kaszkę gotujemy zgodnie z instrukcją, aż do uzyskania miękkości. Po ugotowaniu dodajemy masło i parmezan, dolewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy. Do uzyskania lepszego smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy polentą.



Krok 4

Podajemy z plasterkami ziemniaków pieczonych. Potrawę dekorujemy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.