Krem czekoladowy

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 litr mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Krok 1

Odlać 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, żółtkami oraz opcjonalnie z likierami.



Krok 2

Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego wcześniej przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło.



Krok 3

Po zagotowaniu tak powstały budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić.



Krok 4

Ubijać przez ok. 3 minuty miękkie masło, do momentu aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.