Krem z buraka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 8 sztuk dużych, ugotowanych buraków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • garść świeżej kolendry
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego
  • ok 2 - 3 łyżki śmietany Rolmlecz 18%
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i lekko podgotowujemy. Kolendrę w ziarnach ucieramy w moździerzu. Do wysokiego naczynia wrzucamy 7 ugotowanych buraków, podgotowane ziemniaki, wlewamy około połowy bulionu, dodajemy utartą kolendrę, sól i pieprz. Blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodając więcej bulionu. Następnie zupę doprawiamy 4 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami octu balsamicznym, syropem klonowym i posiekaną, świeżą kolendrą. Ponownie miksujemy i na koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili.



Krok 2

Resztę buraka kroimy w kostkę, doprawiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posiekaną, świeżą kolendrą.



Krok 3

Zupę przelewamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i salsą z buraka i kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.