W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy lub masło, smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty, co chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
Zwiększyć ogień na chwilę, dodać ciecierzycę (razem z zalewą lub 1/2 szklanki z gotowania). Po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze.
Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.
Dodaj komentarz