Krem z ciecierzycy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ok. 400-500 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ze słoika/puszki)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła Łaciate
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • do podania: płatki chili, mielony kmin rzymski, świeża kolendra (lub natka pietruszki jeśli nie lubimy kolendry)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy lub masło, smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty, co chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.



Krok 2

Zwiększyć ogień na chwilę, dodać ciecierzycę (razem z zalewą lub 1/2 szklanki z gotowania). Po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu.



Krok 3

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze.
Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.