Składniki:

  • - 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • - 1 kg kalafiora,
  • - 100 g sera gorgonzola,
  • - 1 duża cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - grzanki do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki.



Krok 2

W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać czosnek, a po minucie także kalafior. Chwilę razem smażyć, po czym zalać całość gorącym bulionem.



Krok 3

Gdy kalafior będzie już miękki, zupę zblendować na gładki krem. Dodać pokruszony ser gorgonzola i ponownie zblendować.



Krok 4

Zupę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlać do miseczek, opcjonalnie posypać grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.