Krem z kukurydzy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 duże kolby kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 limonka (cytryna)
  • sól
  • pieprz
  • DODATKI
  • kukurydza prażona, solona
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)
  • kolendra świeża (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i płuczemy pod zimną wodą. Stawiamy je pionowo na desce do krojenia, ostrym nożem okrawamy ziarna kukurydzy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Smażymy je na oleju razem ze słodką papryką i kminem rzymskim. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez moment.



Krok 2

Całość zalewamy śmietanką i bulionem, mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny. Zupę przelewamy do talerzy. Posypujemy prażoną kukurydzą. Zupę możemy ozdobić kroplami oliwy z oliwek lub listkami kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.